Door Marja Kraakman op 30 november 2015

In Memoriam Jan Evert Keman

Op 23 november 2015 is Jan Evert Keman onverwacht op 63 jarige leeftijd aan een hartstilstand overleden.

Jan Evert was een markante persoon. Hij werd in 1993 benoemd tot gemeentesecretaris in Oegstgeest waar hij met de oud-burgemeesters Scheenstra en Timmers-van der Klink gewerkt heeft. Van nabij heeft hij de roerige periode rond het vertrek uit het oude gemeentehuis en de plannen voor het nieuwe meegemaakt. Velen kunnen zich de opwinding die dit in het dorp gaf rond, wat toen door tegenstanders “het Manhattan aan de Lijtweg” werd genoemd, herinneren. Het was tevens de tijd van de opkomst van Leefbaren. Uiteindelijk werd onder leiding van Keman het huidige gemeentehuis betrokken.

b68cc1ed-540e-275e-b584-218ce4189b8a_thumb1024

Voordat Keman naar Oegstgeest kwam was hij assistent van de Tweede Kamerfractie van de PvdA en daarna ambtenaar te Diemen. Vervolgens raadslid en later wethouder voor de PvdA te Weesp. In die tijd was hij actief in het bestuur van het gewest Noord-Holland Zuid en de bij de Wiardi Beckmanstichting. Na 2004 werd hij lid van de Provinciale Staten Zuid-Holland waar hij ook enige tijd fractievoorzitter van de PvdA-fractie was.

Ook in Oegstgeest was Jan Evert actief in de lokale politiek. Gedurende de periode 2005 tot 2012 was hij een betrokken voorzitter van de PvdA afdeling Oegstgeest. Een discussie ging hij niet uit de weg en nodigde hij je daar graag voor uit. Jan Evert had zeker zijn eigen meningen maar wilde hier juist samen met anderen over in discussie gaan en overtuigen, daar hield hij van.

De laatste jaren was Jan Evert werkzaam bij de Haagse Hogeschool als docent recht bij de Academie Bestuur, Recht en Veiligheid. Hij was daar tevens voorzitter van de examencommissie.

Met hem is een betrokken bestuurder die als overtuigde sociaal-democraat streed voor een rechtvaardige samenleving heengegaan.